free web stats
top of page

Eten en drinken: doe het niet vaker dan 7 keer per dag!


Als je kinderen de hele dag door eten en drinken, krijgt het tandglazuur niet genoeg tijd om te herstellen van zuuraanvallen. En dan kunnen gaatjes ontstaan. Zorg daarom dat ze niet meer dan 7 keer op een dag iets eten of drinken. Dat zijn 3 maaltijden en 4 momenten tussendoor. Zo houd je de tandjes van je kind gaaf.
Voorkom gaatjes

Iedere keer als je iets eet of drinkt, scheiden bacteriën zuren uit. En die verhoogde zuurgraad in de mond tast het glazuur aan, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan.


Speeksel neutraliseert

Speeksel heeft een neutraliserende werking op die zuren. Maar dat neutraliseren lukt minder als je steeds maar blijft eten en drinken. Want dat speeksel heeft natuurlijk wel even tijd nodig om de balans in je mond te herstellen.


Let ook op die extraatjes

Laat ook je kind daarom na een maaltijd twee tot tweeënhalf uur niets eten of drinken en ieder geval niet vaker dan 7 keer per dag. En dan telt ook dat plakje worst bij de slager mee, die snoepjes bij oma of dat extra tussendoortje bij de oppas.


Lekkere trek?

Toch trek in iets lekkers? Geef dan liever 3 keer iets tegelijk dan 3 keer verspreid over de dag. Dan hoeft de mond maar één keer zo'n zuuraanval te verwerken. Zo simpel is dat!


Na het poetsen

En heb je ’s avonds de tanden van je kleine gepoetst? Laat hem of haar dan alleen nog water of melk drinken, zodat er ’s nachts geen aanvallen op het tandglazuur zijn.


Comments


bottom of page