free web stats
top of page

MONDHYGIËNE

 

Wat doet de mondhygiëniste ?


De mondhygiënist richt zich primair op de preventie van gaatjes (cariës) en op het voorkomen van tandvlees aandoeningen.

 

De mondhygiëniste:

  • brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op en geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag .

  • geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;

  • verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;

Regelmatig onderhoud
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het verstandig om al vanaf jonge leeftijd regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Ook als u gaatjes (cariës) heeft, of last hebt van een slechte adem, kan de mondhygiënist uitkomst bieden. Deze ‘aandoeningen’ betekenen lang niet altijd dat er sprake is van een slecht gebit. 

Sommige aandoeningen in uw lichaam kunnen de kwaliteit van uw gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Bijvoorbeeld als u diabetespatiënt bent, of aan een hart- of vaatziekte lijst. Juist als u zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden.
 

bottom of page